PROBIBARS

Wordpress Table Plugin

Despre proiect

Ideea de proiect:

Proiectul PROBIBARS isi propune sa dezvolte noi produse alimentare uscate, functionale, care contin microcapsule sinbiotice, care asigura viabilitatatea si stabilitatea bacteriilor, si hidrolizate proteice bogate in peptide, pentru a imbunatati biodisponibilitatea ingredientelor, valoarea nutritiva si comerciala.

Rezultate preconizate:

Doua procese tehnologice de microincapsulare a sinbioticelor (unul pentru pulberi, celalalt pentru formulari lichide) utilizand combinatii de proteine-carbohidrati/ carbohidrati-carbohidrati/proteine-carbohidrati-ulei;

O tehnologie ridicata la scara pentru formularea produselor alimentare uscate tip „snack”, care contin sinbiotice si hidrolizate proteice bogate in peptide.

Doua ingrediente alimentare functionale reprezentate prin:

–        doua tipuri de microcapsule sinbiotice folosind diferite tulpini probiotice si prebiotice, cu perioada de valabilitate imbunatatita si care fortifica microflora intestinala;

–       doua tipuri de hidrolizate proteice bogate in peptide, obtinute din seminte de canepa si faina de lupin dulce, cu proprietati de promovare a sanatatii (antiinflamatoare, antioxidante); Aceste surse de proteine vegetale sunt putin utilizate in produsele alimentare comerciale si au un potential inovator datorita proprietatilor lor functionale.

Doua noi produse alimentare functionale care pot fi comercializate sub diferite forme (snack bar, crackers), continand cereale sarace in calorii si cu indice glicemic scazut;

Dezvoltarea unei metode de imbatranire accelerata pentru determinarea optima a duratei de valabilitate prin combinarea parametrilor analitici, microbiologici si senzoriali;

O cerere de brevet;

Etapa 1

Denumire:

Elaborarea modelelor experimentale privind obtinerea matricelor alimentare uscate de tip snack continand sinbiotice microincapsulate si hidrolizate proteice bogate in peptide bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele uscate de tip snack cu functionalitati imbunatatite.

Perioada de derulare:

10 decembrie 2019-10 decembrie 2020

Descrierea activitatii:

Act 1.1 – Studii preliminare in vederea stabilirii pozitiei pe piata si a perceptiei cosumatorilor fata de noul produs alimentar functional tip snack.
1.1.1 – Coordonator (CO) – EXPERGO Business Network
– Studiu de benchmarking privind piata de produse alimentare uscate de tip snack. Analiza tendintelor in consum pe acest segment de produse.
– Analiza senzoriala descriptiva in vederea determinarii profilului senzorial optim al produselor alimentare uscate de tip snack.
– Studiu calitativ cu consumatori in vederea determinarii obiceiurilor de consum si a nevoilor acestora fata de alimente uscate de tip snack cu si fara adaosuri functionale.

Act 1.2 – Studii conceptuale privind modelele experimentale de extractie a bioingredientelor functionale
1.2.1 – Partener (P1) – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie –ICECHIM Bucuresti
– Elaborarea modelelor experimentale privind extractia oligozaharidelor pectice (prebiotice) din pectina din citrice
– Elaborarea modelelor experimentale privind obtinerea hidrolizatelor proteice din plante subapreciate, dar cu importante calitati nutritive (faina de lupin dulce, faina de canepa)

Act 1.3 – Stabilirea normelor de protectia muncii si selectia materiilor prime specifice alimentelor uscate de tip snack
1.3.1 – Partener (P2) – REDIS C.O.
– Stabilirea normelor tehnice de igiena privind productia si personalul si de protectie a muncii pentru obtinerea produselor alimentare uscate de tip snack
– Selectia materiilor prime care se preteaza la obtinerea produselor alimentare uscate de tip snack (batoane,crackers).

Rezumat RST PROBIBARS etapa1_ ICECHIM si REDIS

Rezumat RST PROBIBARS etapa 1_EXPERGO

Galerie foto proiect