
ACRONYM: | PROBIBARS |
Title: | Innovative health-promoting dry food matrices with enhanced functionality |
Type: | EUREKA / P3.5 European and international cooperation |
Project number: | E!11788 |
Contract number: | 129/2019 |
Total value: | 2.056.000 RON |
Financed value: | 1.500.000 RON |
Financed by: | Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (UEFISCDI) - www.uefiscdi.gov.ro |
Coordinator: | EXPERGO Business Network |
Duration: | 10.12.2019-12.12.2022 |
Consortium: | EXPERGO, REDIS CO, ICECHIM, UNIVERSITY OF BELGRADE (Faculty of Agriculture, Faculty of Technology and Metallurgy) |
Despre proiect
Ideea de proiect:
Proiectul PROBIBARS isi propune sa dezvolte noi produse alimentare uscate, functionale, care contin microcapsule sinbiotice, care asigura viabilitatatea si stabilitatea bacteriilor, si hidrolizate proteice bogate in peptide, pentru a imbunatati biodisponibilitatea ingredientelor, valoarea nutritiva si comerciala.
Rezultate preconizate:
Doua procese tehnologice de microincapsulare a sinbioticelor (unul pentru pulberi, celalalt pentru formulari lichide) utilizand combinatii de proteine-carbohidrati/ carbohidrati-carbohidrati/proteine-carbohidrati-ulei;
O tehnologie ridicata la scara pentru formularea produselor alimentare uscate tip „snack”, care contin sinbiotice si hidrolizate proteice bogate in peptide.
Doua ingrediente alimentare functionale reprezentate prin:
– doua tipuri de microcapsule sinbiotice folosind diferite tulpini probiotice si prebiotice, cu perioada de valabilitate imbunatatita si care fortifica microflora intestinala;
– doua tipuri de hidrolizate proteice bogate in peptide, obtinute din seminte de canepa si faina de lupin dulce, cu proprietati de promovare a sanatatii (antiinflamatoare, antioxidante); Aceste surse de proteine vegetale sunt putin utilizate in produsele alimentare comerciale si au un potential inovator datorita proprietatilor lor functionale.
Doua noi produse alimentare functionale care pot fi comercializate sub diferite forme (snack bar, crackers), continand cereale sarace in calorii si cu indice glicemic scazut;
Dezvoltarea unei metode de imbatranire accelerata pentru determinarea optima a duratei de valabilitate prin combinarea parametrilor analitici, microbiologici si senzoriali;
O cerere de brevet;