HEALTHYSEED

    Wordpress Table Plugin

    Despre proiect

    Ideea de proiect:

    Scopul proiectului HEALTHYSEED este de a dezvolta noi produse alimentare functionale care contin nutrienti valorosi din ulei din seminte de struguri, faina din seminte de struguri si diverse extracte din seminte germinate (lastari). Proiectul urmareste: i) exploatarea potentialului semintelor de struguri, ca sursa de componente valoroase, cum sunt acizii grasi nesaturati, polifenolii si fibrele alimentare; ii) activarea si incoltirea semintelor selectate (amarant, lucerna / trifoi rosu) pentru imbunatatirea proprietatilor nutritionale: digestibilitatea proteinelor vegetale; conversia carbohidratilor in forme mai simple pentru o asimilare usoara; bio-disponibilitatea mineralelor; reducerea semnificativa a nivelului de acid fitic (un antinutrient), eliberand mineralele pentru absorbtie; cresterea enzimelor benefice; si iii) incapsularea acestor ingrediente ca mijloc de protectie a compusilor importanti din punct de vedere nutritional si de administrare orientata.

    Rezultate preconizate:

    1. Dezvoltarea tehnologiei de incapsulare lipozomala a extractelor din lastari
    2. Noi ingrediente alimentare functionale reprezentate de seminte intregi de amarant, lucerna / trifoi rosu pregerminate si extractele acestora in forma libera și incapsulata.
    3. Noi alimente texturate functionale comercializabile (snack rolls/ snack balls/ nutritional snack) cu diferite arome, care contin ulei de semințe de struguri incapsulat, faina de semințe de struguri, semințe pregerminate și extracte din lastari, incapsulate lipozomal. Noile produse vor avea proprietati functionale imbunatatite.
    4. O cerere de brevet;

    Etapa 1

    Denumire:

    Elaborarea, realizarea si optimizarea modelelor experimentale privind obtinerea ingredientelor bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale.

    Denumire:

    Elaborarea, realizarea si optimizarea modelelor experimentale privind obtinerea ingredientelor bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale.

    Perioada de derulare:

    08 august 2021-29 decembrie 2021

    Descrierea activitatii:

    Activitatea I.1 – EXPERGO – Coordonator
    Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale. alimente.
    -Analiza pieteti nationale privind consumul de alimente functionale
    -Analiza tendintelor in consum si perceptia consumatorilor fata de alimentele functionale prin cercetare calitativa
    -Realizarea profilului senzorial al produsului ideal prin metode de analiza senzoriala conform cercetarii de piata si cu consumatorii

    Activitate I.2 – ICECHIM – Partener
    Elaborare, realizare si optimizare model experimental de obtinere a germenilor si a extractelor
    – Prepararea solutiilor nutritive pentru germinarea semintelor
    – Activarea si germinarea semintelor plantelor selectate in scopul cresterii continutului de proteine, aminoacizi, enzime, vitamine
    – Extractia germenilor prin selectarea celei mai bune metode (extract hidroalcoolic, extract in glicerina, extract asistat ultrasonic, extractie prin autoclavare, etc.) si concentrarea extractelor
    – Caracterizarea fizico-chimica a extractelor (umiditate, cenusa, proteine, lipide, carbohidrati, vitamine) si functionala (solubilitate, capacitatea de retinere a apei si uleiului)
    – Optimizarea parametrilor de extractie a germenilor

    Activitatea I.3- ICECHIM – Partener
    Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala sau internationala a rezultatelor

    STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA 1

    Galerie foto proiect