HEALTHYSEED

    Despre proiect

    Ideea de proiect:

    Scopul proiectului HEALTHYSEED este de a dezvolta noi produse alimentare functionale care contin nutrienti valorosi din ulei din seminte de struguri, faina din seminte de struguri si diverse extracte din seminte germinate (lastari). Proiectul urmareste: i) exploatarea potentialului semintelor de struguri, ca sursa de componente valoroase, cum sunt acizii grasi nesaturati, polifenolii si fibrele alimentare; ii) activarea si incoltirea semintelor selectate (amarant, lucerna / trifoi rosu) pentru imbunatatirea proprietatilor nutritionale: digestibilitatea proteinelor vegetale; conversia carbohidratilor in forme mai simple pentru o asimilare usoara; bio-disponibilitatea mineralelor; reducerea semnificativa a nivelului de acid fitic (un antinutrient), eliberand mineralele pentru absorbtie; cresterea enzimelor benefice; si iii) incapsularea acestor ingrediente ca mijloc de protectie a compusilor importanti din punct de vedere nutritional si de administrare orientata.

    Rezultate preconizate:

    1. Dezvoltarea tehnologiei de incapsulare lipozomala a extractelor din lastari
    2. Noi ingrediente alimentare functionale reprezentate de seminte intregi de amarant, lucerna / trifoi rosu pregerminate si extractele acestora in forma libera și incapsulata.
    3. Noi alimente texturate functionale comercializabile (snack rolls/ snack balls/ nutritional snack) cu diferite arome, care contin ulei de semințe de struguri incapsulat, faina de semințe de struguri, semințe pregerminate și extracte din lastari, incapsulate lipozomal. Noile produse vor avea proprietati functionale imbunatatite.
    4. O cerere de brevet;

    Etapa 1

    Denumire:

    Elaborarea, realizarea si optimizarea modelelor experimentale privind obtinerea ingredientelor bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale.

    Denumire:

    Elaborarea, realizarea si optimizarea modelelor experimentale privind obtinerea ingredientelor bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale.

    Perioada de derulare:

    08 august 2021-29 decembrie 2021

    Descrierea activitatii:

    Activitatea I.1 – EXPERGO – Coordonator
    Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele functionale. alimente.
    -Analiza pieteti nationale privind consumul de alimente functionale
    -Analiza tendintelor in consum si perceptia consumatorilor fata de alimentele functionale prin cercetare calitativa
    -Realizarea profilului senzorial al produsului ideal prin metode de analiza senzoriala conform cercetarii de piata si cu consumatorii

    Activitate I.2 – ICECHIM – Partener
    Elaborare, realizare si optimizare model experimental de obtinere a germenilor si a extractelor
    – Prepararea solutiilor nutritive pentru germinarea semintelor
    – Activarea si germinarea semintelor plantelor selectate in scopul cresterii continutului de proteine, aminoacizi, enzime, vitamine
    – Extractia germenilor prin selectarea celei mai bune metode (extract hidroalcoolic, extract in glicerina, extract asistat ultrasonic, extractie prin autoclavare, etc.) si concentrarea extractelor
    – Caracterizarea fizico-chimica a extractelor (umiditate, cenusa, proteine, lipide, carbohidrati, vitamine) si functionala (solubilitate, capacitatea de retinere a apei si uleiului)
    – Optimizarea parametrilor de extractie a germenilor

    Activitatea I.3- ICECHIM – Partener
    Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala sau internationala a rezultatelor

    STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA 1

    Galerie foto proiect

    Etapa 2

    Denumire:

    Elaborarea si realizarea modelului experimental de formulare a sistemelor nanometrice de tip lipozomi. Elaborarea conceptului si formularilor de produs. Analiza fenomenelor fizico-chimice si microbiologice cu impact direct in stabilitatea produsului.

    Perioada de derulare:

    30 decembrie 2021-31 decembrie 2022

    Descrierea activitatii:

    Activitatea II.1/ CO-EXPERGO Elaborarea conceptului si formularilor de produs. Analiza fenomenelor fizico-chimice si microbiologice cu impact direct in stabilitatea produsului.Selectarea si determinarea caracteristicilor matricei alimentare care sa indeplineasca asteptarile si nevoile consumatorilor Obtinerea retetelor experimentale ce contin ingredientele bioactive in diferite concentratii si amestecuri optime. Analiza fenomenelor fizico-chimice si microbiologice caracteristice matricei alimentare complexe propuse in vederea asigurarii unei stabilitati marite a produsului functional. Selectarea retetelor finale in functie de stabilitatea senzoriala a produselor
    Activitate II.2/ P1 – ICECHIM Obtinerea si optimizarea lipozomilor ca sistem de livrare si protectie a ingredientelor bioactive. Prepararea lipozomilor prin mai multe metode (agitare/injectarea solventului/evaporarea solventului in faza inversa) . Optimizarea lipozomilor. Reducerea marimii lipozomilor prin ultrasonicare. Caracterizarea lipozomilor (determinarea marimii veziculelor, a numarului de straturi din structura lor, a permeabilitatii si a capacitatii de incapsulare). Incapsularea extractelor de germeni in lipozomi
    Activitatea II.4/ CO-EXPERGO, P1 – ICECHIM Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala sau internationala a rezultatelor.

    STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA 2

    Galerie foto proiect

    Etapa 3

    Denumire:

    Proiectarea fluxului tehnologic si realizarea unei linii tehnologice demonstrative. Obtinerea si validarea produselor texturate functionale.

    Perioada de derulare:

    01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023

    Descrierea activitatii:

    Activitatea III.1/EXPERGO
    Proiectarea fluxului tehnologic si realizarea unei linii tehnologice demonstrative. Obtinerea produselor texturate functionale.
    -Proiectarea fluxului tehnologic pentru obtinerea produselor texturate functionale (snack rolls/snack balls/nutritional snack/textured drink)
    -Realizarea unei linii tehnologice demonstrative pentru obtinerea produselor texturate functionale (snack rolls/snack balls/nutritional snack/textured drink)
    -Obtinerea produselor texturate functionale pe linia demonstrativa
    Activitatea III.2/ICECHIM
    Validarea produselor texturate inovative obtinute pe linia tehnologica demonstrativa
    – Validarea produselor texturate obtinute pe linia demonstrativa prin caracterizare fizico-chimica si microbiologica
    – Asistenta tehnologica
    Activitatea III.3/ICECHIM/EXPERGO
    Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala prin cerere de brevet de inventie
    -Cerere de brevet de inventie
    -Cerere marca inregistrata
    Activitatea III.4/ICECHIM/EXPERGO
    Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala sau internationala a rezultatelor

    STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA 3

    Galerie foto proiect