ACRONIM PROIECT: | HEALTHYSEED |
Nume proiect: | Dezvoltarea de ingrediente alimenatare pentru sustinerea sanatatii din produse secundare provenite din vinificatie si seminte activate |
Tip proiect: | EUREKA / P3.5 Cooperare europeana si internationala |
Cod proiect: | PN-III-P3-3.5-EUK-2019-0169 |
Nr. contract finantare: | 252/2021 |
Valoarea totala: | 1.883.000 RON |
Valoare finantare: | 1.500.000 RON |
Finantat de: | Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)- www.uefiscdi.gov.ro |
Coordonator proiect: | EXPERGO Business Network |
Durata implementarii: | 08.08.2021-10.08.2024 |
Consortiu: | EXPERGO, INCD ICECHIM, UNIVERSITY OF BELGRADE (Faculty of Agriculture) |
Despre proiect
Ideea de proiect:
Scopul proiectului HEALTHYSEED este de a dezvolta noi produse alimentare functionale care contin nutrienti valorosi din ulei din seminte de struguri, faina din seminte de struguri si diverse extracte din seminte germinate (lastari). Proiectul urmareste: i) exploatarea potentialului semintelor de struguri, ca sursa de componente valoroase, cum sunt acizii grasi nesaturati, polifenolii si fibrele alimentare; ii) activarea si incoltirea semintelor selectate (amarant, lucerna / trifoi rosu) pentru imbunatatirea proprietatilor nutritionale: digestibilitatea proteinelor vegetale; conversia carbohidratilor in forme mai simple pentru o asimilare usoara; bio-disponibilitatea mineralelor; reducerea semnificativa a nivelului de acid fitic (un antinutrient), eliberand mineralele pentru absorbtie; cresterea enzimelor benefice; si iii) incapsularea acestor ingrediente ca mijloc de protectie a compusilor importanti din punct de vedere nutritional si de administrare orientata.
Rezultate preconizate:
1. Dezvoltarea tehnologiei de incapsulare lipozomala a extractelor din lastari
2. Noi ingrediente alimentare functionale reprezentate de seminte intregi de amarant, lucerna / trifoi rosu pregerminate si extractele acestora in forma libera și incapsulata.
3. Noi alimente texturate functionale comercializabile (snack rolls/ snack balls/ nutritional snack) cu diferite arome, care contin ulei de semințe de struguri incapsulat, faina de semințe de struguri, semințe pregerminate și extracte din lastari, incapsulate lipozomal. Noile produse vor avea proprietati functionale imbunatatite.
4. O cerere de brevet;