PROBIBARS

Wordpress Table Plugin

Despre proiect

Ideea de proiect:

Proiectul PROBIBARS isi propune sa dezvolte noi produse alimentare uscate, functionale, care contin microcapsule sinbiotice, care asigura viabilitatatea si stabilitatea bacteriilor, si hidrolizate proteice bogate in peptide, pentru a imbunatati biodisponibilitatea ingredientelor, valoarea nutritiva si comerciala.

Rezultate preconizate:

Doua procese tehnologice de microincapsulare a sinbioticelor (unul pentru pulberi, celalalt pentru formulari lichide) utilizand combinatii de proteine-carbohidrati/ carbohidrati-carbohidrati/proteine-carbohidrati-ulei;

O tehnologie ridicata la scara pentru formularea produselor alimentare uscate tip „snack”, care contin sinbiotice si hidrolizate proteice bogate in peptide.

Doua ingrediente alimentare functionale reprezentate prin:

–        doua tipuri de microcapsule sinbiotice folosind diferite tulpini probiotice si prebiotice, cu perioada de valabilitate imbunatatita si care fortifica microflora intestinala;

–       doua tipuri de hidrolizate proteice bogate in peptide, obtinute din seminte de canepa si faina de lupin dulce, cu proprietati de promovare a sanatatii (antiinflamatoare, antioxidante); Aceste surse de proteine vegetale sunt putin utilizate in produsele alimentare comerciale si au un potential inovator datorita proprietatilor lor functionale.

Doua noi produse alimentare functionale care pot fi comercializate sub diferite forme (snack bar, crackers), continand cereale sarace in calorii si cu indice glicemic scazut;

Dezvoltarea unei metode de imbatranire accelerata pentru determinarea optima a duratei de valabilitate prin combinarea parametrilor analitici, microbiologici si senzoriali;

O cerere de brevet;

Etapa 1

Denumire:

Elaborarea modelelor experimentale privind obtinerea matricelor alimentare uscate de tip snack continand sinbiotice microincapsulate si hidrolizate proteice bogate in peptide bioactive. Studiu de benchmarking, analiza tendintelor in consum si a perceptiei consumatorilor privind produsele uscate de tip snack cu functionalitati imbunatatite.

Perioada de derulare:

10 decembrie 2019-10 decembrie 2020

Descrierea activitatii:

Act 1.1 – Studii preliminare in vederea stabilirii pozitiei pe piata si a perceptiei cosumatorilor fata de noul produs alimentar functional tip snack.
1.1.1 – Coordonator (CO) – EXPERGO Business Network
– Studiu de benchmarking privind piata de produse alimentare uscate de tip snack. Analiza tendintelor in consum pe acest segment de produse.
– Analiza senzoriala descriptiva in vederea determinarii profilului senzorial optim al produselor alimentare uscate de tip snack.
– Studiu calitativ cu consumatori in vederea determinarii obiceiurilor de consum si a nevoilor acestora fata de alimente uscate de tip snack cu si fara adaosuri functionale.

Act 1.2 – Studii conceptuale privind modelele experimentale de extractie a bioingredientelor functionale
1.2.1 – Partener (P1) – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie –ICECHIM Bucuresti
– Elaborarea modelelor experimentale privind extractia oligozaharidelor pectice (prebiotice) din pectina din citrice
– Elaborarea modelelor experimentale privind obtinerea hidrolizatelor proteice din plante subapreciate, dar cu importante calitati nutritive (faina de lupin dulce, faina de canepa)

Act 1.3 – Stabilirea normelor de protectia muncii si selectia materiilor prime specifice alimentelor uscate de tip snack
1.3.1 – Partener (P2) – REDIS C.O.
– Stabilirea normelor tehnice de igiena privind productia si personalul si de protectie a muncii pentru obtinerea produselor alimentare uscate de tip snack
– Selectia materiilor prime care se preteaza la obtinerea produselor alimentare uscate de tip snack (batoane,crackers).

Rezumat RST PROBIBARS etapa1_ ICECHIM si REDI

Rezumat RST PROBIBARS etapa 1_EXPERGO

Galerie foto proiect

Etapa 2

Denumire:

Realizarea modelelor experimentale de obtinere a matricelor alimentare uscate de tip snack continand sinbiotice microincapsulate si hidrolizate proteice bogate in peptide bioactive (retete). Elaborarea conceptului de produs. Studiu fenomenelor fizico-chimice si microbiologice cu impact direct in stabilitatea senzoriala a produsului.

Perioada de derulare:

11 decembrie 2020 – 10 decembrie 2021

Descrierea activitatii:

Act 2.1 – Elaborarea conceptului de produs si a metodei de imbatranire accelerata in vederea asigurarii unei stabilitati marite a profiluli senzorial si activitatii functionale a noului produs uscat alimentar tip snack.
2.1.1 – Part – Coordonator (CO) – EXPERGO
Elaborarea unui concept de produs optim care sa indeplineasca asteptarile si nevoile consumatorului tinata. Corelarea functionalitatii produsului cu componentele matricii alimentare. Studiul fenomenelor fizico-chimice si microbilogice caracteristice matricei alimentare complexe propuse in vederea asigurarii unei stabilitati marite a profilului senzorial. Elaborarea unui model de imbatranire accelerata.
Act 2.2 – Realizarea modelelor experimentale de extractie
2.2.1 – Part – Partener (P1) – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM Bucuresti
Realizarea modelelor experimentale de extractie a oligozaharidelor pectice (cu rol prebiotic, care vor fi trimise partenerilor sarbi) din pectina din citrice prin hidroliza enzimatica cu ajutorul pectin liazelor.
Caracterizarea fizico-chimica a produsilor rezultati in urma scindarii tetra-, penta-, hexagalacturonatilor, folosind HPLC
Realizarea modelelor experimentale de obtinere a hidrolizatelor proteice bogate in peptide bioactive din faina de lupin dulce si canepa prin tratamente enzimatice cu enzime:
a. digestive (pepsina si pancreatina),
b. de origine vegetala (papaina)
c. obtinute prin ferementatia microorganismelor
(alcalaza)
d. in diferite combinatii ale acestora
Caracterizarea fizico-chimica a hidrolizatelor proteice (secventa de aminoacizi, proprietati functionale – capacitatea de emulsionare, capacitatea de legare a apei)
Act 2.3 – Realizarea tehnologiilor sanogene. Caracterizarea fizico-chimica si microbiologica a materiilor prime selectate.
2.3.1 – Part – Partener (P2) – REDIS C.O. SRL
Realizarea tehnologiilor sanogene specifice de obtinere a produselor alimentare uscate de tip snack. Caracterizarea fizico-chimica (proteine, glucide, grasimi, cenusa, umiditate) si microbiologica (numar total de germeni, drojdii si mucegaiuri) a materiilor prime selectate (faina de mere, quinoa, hrisca, mei, carob).
Act 2.4 – Determinarea viabilitatii probioticelor microincapsulate.
2.4.1 – Part – Coordonator (CO) – EXPERGO
Test de imbatranire accelerata in vederea determinarii viabilitatii probioticelor microincapsulate. Diseminarea pe scara larga a rezultatelor cercetarii, national si international.
Act 2.5 – Testarea in vitro a viabilitatii microcapsulelor sinbiotice. Prepararea de retete de compozitii.
2.5.1 – Part – Partener (P1) – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM Bucuresti.
Testarea viabilitatii microcapsulelor sinbiotice (primite de la partenerii sarbi) in model gastro-intestinal in vitro. Prepararea de variante experimentale (retete) de compozitii alimentare uscate pentru snack-uri, cu microcapsule sinbiotice si hidrolizate proteice bogate in peptide bioactive in diferite rapoarte de asociere. Diseminarea pe scara larga a rezultatelor cercetarii, national si international.

REZUMAT RST PROBIBARS ETAPA 2/2021

Galerie foto proiect

Etapa 3

Denumire:

Optimizarea parametrilor tehnologici pentru obtinerea prebioticelor, hidrolizatelor proteice si a retetelor de produse alimentare de tip snack. Realizarea productiei experimentale de alimente de tip snack cu functionalitate imbogatita. Determinarea nivelului de acceptanta si a gradului de preferinta al consumatorilor pentru noile produse alimentare dezvoltate.

Perioada de derulare:

11 decembrie 2021 – 10 decembrie 2022

Descrierea activitatii:

Activitatea III.1/ CO – EXPERGO
Analiza senzoriala descriptiva a produselor obtinute in productia experimentala in vederea corectarii si validarii profilului senzorial.
Activitatea III.2/ P1 – ICECHIM
Optimizarea tehnologiei de extractiei a oligozaharidelor pectice si de obtinere a hidrolizatelor proteice bogate in peptide bioactive.
Activitatea III.3/ P2 – REDIS
Realizarea unei linii demonstrative de microproducție pentru obținerea sarjei zero de produse alimentare uscate de tip snack, pentru demonstrarea functionalitatii solutiilor tehnice
Activitatea III.4/ CO – EXPERGO
Studiu cu consumatorii pentru determinarea gradului de acceptanta si nivelul de preferinta a noilor produse tip snack.
Activitatea III.5/ P1 – ICECHIM
Optimizarea retetelor in functie de testele de stabilitate accelerata la depozitare. Determinarea valorii nutritionale si energetice a noilor produse alimentare uscate functionale
Activitatea III.6/P2 – REDIS
Dezvoltarea de noi produse alimentare uscate in diferite formate (batoane, crackers)
Activitatea III.7/ P1 – ICECHIM
Cerere de brevet de inventie
Activitatea III.8/ P2 – REDIS
Inregistrare in lista proprie de produse a noilor produse alimentare functionale.
Activitatea III.9/ CO – EXPERGO,P1 – ICECHIM,P2 – REDIS
Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala sau internationala a rezultatelor

REZUMAT RST PROBIBARS ETAPA 3

Galerie foto proiect