ACRONIM PROIECT: | IFFA |
Nume proiect: | Alimente inovative fermbiotice cu proprietati anti-inflamatorii |
Tip proiect: | EUROSTARS / P3.5 Cooperare europeana si internationala |
Numar proiect: | E!12880 |
Nr. contract finantare: | 126/2019 |
Valoarea totala: | 2.805.000 RON |
Valoare finantare: | 2.100.000 RON |
Finantat de: | Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)- www.uefiscdi.gov.ro |
Coordonator proiect: | FERMENTATIONEXPERTS A/S, DENMARK |
Durata implementarii: | 10.12.2019 – 10.12.2022 |
Consortiu: | FERMENTATIONEXPERTS A/S, EXPERGO, DANISH TECHNOLOGICAL INSTITUTE, ICECHIM. |
CONTACT
FERMENTATION EXPERTS A/S – www.fermentationexperts.com
Persoana de contact – Søren KJÆRULFF; skj@fermentationexperts.com
EXPERGO BUSINESS NETWORK SRL – www.expergo.ro
Persoana de contact – Catalin BILBIE; office@expergo.ro
DANISH TECHNOLOGICAL INSTITUTE – www.teknologisk.dk
Persoana de contact – Hanne BJØRN HØIBY; hbjh@teknologisk.dk
INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU CHIMIE SI PETROCHIMIE – ICECHIM Bucuresti – www.icechim.ro
Persoana de contact – Diana PASARIN; diana.pasarin@gmail.com
CE NE PROPUNEM SA REALIZAM?
In cadrul proiectului se vor dezvolta produse alimentare functionale de inalta calitate, cu proprietati antiinflamatorii. Produsul principal il constituie „fermbiotic”, un nou produs fermentat, la care se aduga pro- si prebiotice si compusi bioactivi. Pe baza lor vor fi dezvoltate bauturi functionale si suplimente alimentare, care promoveaza sanatatea. Aceasta gama de produse se adreseaza mai multor categorii de consumatori, avand un impact larg. Noul fermbiotic, ingredientul cheie al suplimentelor alimentare si al bauturilor functionale, va fi dezvoltat prin fermentarea pe suport solid a semintelor de mustar si a algelor marine. Procesul de fermentare va fi optimizat pentru imbunatatirea bioactivitatii, care va fi cuantificata prin teste celulare. Peptidele bioactive vor fi extrase din polen de albine, un produs existent a carui digestibilitate va fi imbunatatita prin hidroliza. Aportul de carbohidrati cu indice glicemic scazut este o tendinta actuala, dar produsele respective contin amidon de porumb. Dezvoltarea de carbohidrati cu indice glicemic scazut din surse alternative reprezinta un progres.
Scopul proiectului este dezvoltarea de produse alimentare functionale innovative, de inalta calitate, cu proprietati antiinflamatoare, care contin amestecuri de ultima generatie de bacterii probiotice, fibre prebiotice si substante bioactive.
CARE SUNT PRINCIPALELE REZULTATE ESTIMATE?
Principalul rezultat al proiectului este un produs „fermbiotic” nou, care nu este folosit in prezent in industria alimentara. Fermbioticul va fi formulat ca supliment fermbiotic (FS) si ingredient alimentar fermbiotic (FI). FS va viza piata suplimentelor alimentare si se preconizeaza sa ajunga pe piata in timpul derularii proiectului. Beneficiarii vor fi companii farmaceutice si de suplimente alimentare. FS se va vinde in plicuri continand 5 g (o singura doza). FI va fi vandut vrac si va viza piata ingredientelor functionale. Beneficiarii FI vor fi producatorii de produse alimentare. FI se va introduce in alimente si bauturi functionale. Bauturile functionale, de o calitate senzoriala ridicata, vor contine FI, peptide bioactive si carbohidrati cu indice glicemic scazut, si vor aduce consumatorilor beneficii pentru sanatate. Bauturile functionale vor fi ambalate in doze de aluminiu sau PET care contin 125 ml (o doza), ambalaj adaptat nevoilor consumatorilor moderni Alte utilizari potentiale ale FI vor fi ca topping de iaurt sau ca ingredient pentru batoanele destinate sportivilor.
CARE SUNT ETAPELE DE LUCRU?
ETAPA 1 – Analiza de piata si studiu cu consumatorii. Procesarea preliminara a sursei naturale de proteine. Dezvoltarea de ingrediente inovative pentru noi produse alimentare functionale. Dezvoltarea strategiei de pozitionare corelata cu asteptarile consumatorilor.Ridicarea la scara a tehnologiei pentru obtinerea ingredientelor functionale. Perioada: 10.12.2019 – 10.12.2020
ETAPA 2 – Dezvoltarea la nivel de laborator a produselor functionale inovative si evaluarea calitatii senzoriale a acestora. Selectia si optimizarea variantelor experimentale. Perioada: 10.12.2020 – 10.12.2021
ETAPA 3 – Obtinerea la nivel industrial a produselor functionale Perioada: 10.12.2021 – 10.12.2022
ETAPA 4 – Raportarea efectelor economice An I, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2022 – 10.12.2023
ETAPA 5 – Raportarea efectelor economice An II, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2023 – 10.12.2024
ETAPA 6 – Raportarea efectelor economice An III, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2024 – 10.12.2025