IFFA

Wordpress Table Plugin

CONTACT

FERMENTATION EXPERTS A/S – www.fermentationexperts.com
Persoana de contact – Søren KJÆRULFF; skj@fermentationexperts.com

EXPERGO BUSINESS NETWORK SRL – www.expergo.ro
Persoana de contact – Catalin BILBIE; office@expergo.ro

DANISH TECHNOLOGICAL INSTITUTE – www.teknologisk.dk
Persoana de contact – Hanne BJØRN HØIBY; hbjh@teknologisk.dk

INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU CHIMIE SI PETROCHIMIE – ICECHIM Bucuresti – www.icechim.ro
Persoana de contact – Diana PASARIN; diana.pasarin@gmail.com

CE NE PROPUNEM SA REALIZAM?

In cadrul proiectului se vor dezvolta produse alimentare functionale de inalta calitate, cu proprietati antiinflamatorii. Produsul principal il constituie „fermbiotic”, un nou produs fermentat, la care se aduga pro- si prebiotice si compusi bioactivi. Pe baza lor vor fi dezvoltate bauturi functionale si suplimente alimentare, care promoveaza sanatatea. Aceasta gama de produse se adreseaza mai multor categorii de consumatori, avand un impact larg. Noul fermbiotic, ingredientul cheie al suplimentelor alimentare si al bauturilor functionale, va fi dezvoltat prin fermentarea pe suport solid a semintelor de mustar si a algelor marine. Procesul de fermentare va fi optimizat pentru imbunatatirea bioactivitatii, care va fi cuantificata prin teste celulare. Peptidele bioactive vor fi extrase din polen de albine, un produs existent a carui digestibilitate va fi imbunatatita prin hidroliza. Aportul de carbohidrati cu indice glicemic scazut este o tendinta actuala, dar produsele respective contin amidon de porumb. Dezvoltarea de carbohidrati cu indice glicemic scazut din surse alternative reprezinta un progres.
Scopul proiectului este dezvoltarea de produse alimentare functionale innovative, de inalta calitate, cu proprietati antiinflamatoare, care contin amestecuri de ultima generatie de bacterii probiotice, fibre prebiotice si substante bioactive.

CARE SUNT PRINCIPALELE REZULTATE ESTIMATE?

Principalul rezultat al proiectului este un produs „fermbiotic” nou, care nu este folosit in prezent in industria alimentara. Fermbioticul va fi formulat ca supliment fermbiotic (FS) si ingredient alimentar fermbiotic (FI). FS va viza piata suplimentelor alimentare si se preconizeaza sa ajunga pe piata in timpul derularii proiectului. Beneficiarii vor fi companii farmaceutice si de suplimente alimentare. FS se va vinde in plicuri continand 5 g (o singura doza). FI va fi vandut vrac si va viza piata ingredientelor functionale. Beneficiarii FI vor fi producatorii de produse alimentare. FI se va introduce in alimente si bauturi functionale. Bauturile functionale, de o calitate senzoriala ridicata, vor contine FI, peptide bioactive si carbohidrati cu indice glicemic scazut, si vor aduce consumatorilor beneficii pentru sanatate. Bauturile functionale vor fi ambalate in doze de aluminiu sau PET care contin 125 ml (o doza), ambalaj adaptat nevoilor consumatorilor moderni Alte utilizari potentiale ale FI vor fi ca topping de iaurt sau ca ingredient pentru batoanele destinate sportivilor.

CARE SUNT ETAPELE DE LUCRU?

ETAPA 1 – Analiza de piata si studiu cu consumatorii. Procesarea preliminara a sursei naturale de proteine. Dezvoltarea de ingrediente inovative pentru noi produse alimentare functionale. Dezvoltarea strategiei de pozitionare corelata cu asteptarile consumatorilor.Ridicarea la scara a tehnologiei pentru obtinerea ingredientelor functionale. Perioada: 10.12.2019 – 10.12.2020
ETAPA 2 – Dezvoltarea la nivel de laborator a produselor functionale inovative si evaluarea calitatii senzoriale a acestora. Selectia si optimizarea variantelor experimentale. Perioada: 10.12.2020 – 10.12.2021
ETAPA 3 – Obtinerea la nivel industrial a produselor functionale Perioada: 10.12.2021 – 10.12.2022
ETAPA 4 – Raportarea efectelor economice An I, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2022 – 10.12.2023
ETAPA 5 – Raportarea efectelor economice An II, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2023 – 10.12.2024
ETAPA 6 – Raportarea efectelor economice An III, CO- EXPERGO, Perioada: 10.12.2024 – 10.12.2025

Etapa 1

Denumire:

Analiza de piata si studiu cu consumatorii. Procesarea preliminara a sursei naturale de proteine. Dezvoltarea de ingrediente inovative pentru noi produse alimentare functionale. Dezvoltarea strategiei de pozitionare corelata cu asteptarile consumatorilor.Ridicarea la scara a tehnologiei pentru obtinerea ingredientelor functionale.

Perioada de derulare:

10 decembrie 2019 – 10 decembrie 2020

Descrierea activitatii:

Activitatea I.1 / CO-EXPERGO
Analiza si segmentarea de piata a produselor functionale.Analiza cercetarii calitative cu consumatorii in vederea identificarii obiceiurilor si nevoilor de consum pentru produse functionale. (T2.1; T2.2)
-Studiu benchmarking
-Studiu de cercetare de piata cu consumatorii tinta
-Stabilirea segmentului de consumatori carora se vor adresa noile produse functionale.

Activitate I.2 / P1 – ICECHIM
Procesarea preliminara a sursei naturale de proteine
– Analiza fizico-chimica a polenului
– Selectarea si optimizarea procesului de uscare a grauncioarelor de polen
– Metode de preprocesare pentru ruperea peretilor celulari ai grauncioarelor de polen

Activitatea I.3 / CO-EXPERGO
Dezvoltarea strategiei de pozitionare si a conceptului noilor produse functionale. (T3.1; T3.2)
-Analiza beneficiilor si stabilirea diferentiatorilor in piata a noilor produse functionale.
-Elaborarea conceptului (modelului) de produse functionale care sa indeplineasca asteptarile si nevoile consumatorilor.

Activitate I.4 / P1 – ICECHIM
Obtinerea peptidelor bioactive din grauncioarele de polen si a carbohidratilor cu indice glicemic scazut
– Extractia proteinelor din grauncioarele de polen si optimizarea procedeului
– Hidroliza enzimatica a proteinelor extrase si optimizarea procedeului
– Analiza fizico-chimica a hidrolizatului proteic
– Extractia si separarea amidonului din surse vegetale
– Analiza fizico-chimica a amidonului
– Hidroliza amidonului si adugarea de amidon rezistent si fibre pentru scaderea indicelui glicemic
– Analiza fizico-chimica a hidrolizatului de amidon

Activitate I.5 / CO-EXPERGO / P1 – ICECHIM
Proiectarea si ridicarea la scara a tehnologiei de obtinere a ingredientelor functionale conform transferului tehnologic realizat de ICECHIM (T4.3 partea I)
-Elaborarea documentatiei tehnice de ridicare la scara a tehnologiei de obtinere a peptidelor bioactive si carbohidratilor cu indice glicemic scazut.
-Realizarea unei linii tehnologice de obtinere a biopeptidelor si carbohidratilor cu indice glicemic scazut.

Activitatea I.6/ CO-EXPERGO / P1 – ICECHIM
Diseminare si management
– Crearea paginii web
– Crearea planului de management al riscurilor
– Intalniri ale comitetului de executie si planificare
– Intalniri pentru planificare si executie a proiectului
– Rapoarte catre programul EUROSTARS
– Participarea la conferinte stiintifice.

Galerie foto proiect

Etapa 2

Denumire:

Dezvoltarea la nivel de laborator a produselor functionale inovative si evaluarea calitatii senzoriale a acestora. Selectia si optimizarea variantelor experimentale.

Perioada de derulare:

11 decembrie 2020 – 10 decembrie 2021

Descrierea activitatii:

Activitatea II.1 / P1 – ICECHIM
Realizarea de retete experimentale de produse functionale
– Realizarea de retete de produse functionale continand fermbiotics si carbohidrati cu indice glicemic scazut
– Realizarea de retete de produse functional continand fermbiotics si peptide bioactive
– Selectarea ingredientelor necesare conditionarii produselor functionale (acidifianti, stabilizatori, arome, coloranti, etc.)
– Caracterizarea fizico-chimica a produselor functionale selectate
– Evaluarea digestibilitatii folosind modelul in vitro gastro-intestinal de validare a peptidelor bioactive si a carbohidratilor cu indice glicemic scazut

Activitatea II.2 / CO-EXPERGO / P1 – ICECHIM
Analiza senzoriala, selectia si optimizarea variantelor experimentale pentru noile produse functionale. Evaluarea teremnului de valabilitate al ingredientului fermbiotics. (T2.10; T3.4; T3.5)
-Evaluarea senzoriala a variantelor experimentale ale noilor produse functionale
-Selectarea si optimizarea variantelor experimentale in vederea obtinerii unei valori senzoriale ridicate in concordanta cu nivelul de acceptanta al consumatorilor
-Evaluarea termenului de valabilitate prin teste de imbatranire accelerata al ingredientului functional fermbiotic.

Activitatea II.3/ CO-EXPERGO
Realizarea productiei experimentale a ingredientelor functionale dezvoltate de ICECHIM in scopul validarii tehnologiei ridicate la scara. (T4.3 partea II)
– Obtinerea unei sarje de testare pe linia tehnologica ridicata la scara a a biopeptidelor si carbohidratilor cu indice glicemic scazut.

Activitatea II.4 / CO-EXPERGO / P1 – ICECHIM
Diseminare si management
– Actualizare pagina web
– Actualizarea planului de management al riscurilor
– Intalniri ale comitetului de executie si planificare
– Intalniri pentru planificare si executie a proiectului
– Rapoarte catre programul EUROSTARS
– Participarea la conferinte stiintifice
– Scrierea si publicarea de articole peer-reviewed/ press releases

STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA2

Galerie foto proiect

Etapa 3

Denumire:

Obtinerea la nivel industrial a produselor functionale.

Perioada de derulare:

11 decembrie 2021 – 10 decembrie 2022

Descrierea activitatii:

Activitatea III.1/ CO-EXPERGO Realizarea productiei experimentale a bauturilor functionale in scopul validarii produselor (T4.7). Obtinerea unei sarje de testare a bauturilor functionale
Activitatea III.2/ P1 – ICECHIM Validarea proceselor de productie la nivel pilot a ingredientelor si a bauturilor functionale inovative. Validarea ingredientelor obtinute la nivel pilot prin caracterizarea lor fizico-chimica. Validarea bauturii functionale obtinuta la nivel pilot prin caracterizare fizico-chimica si microbiologica. Determinarea valorilor nutritionale si energetice ale bauturilor functionale finale
Activitatea III.3/ CO-EXPERGO Validarea calitatii senzoriale si a termenului de valabilitate a produselor functionale (T4.10). Teste de acceptanta cu consumatorii a celor 2 produse functionale . Teste de imbatranire accelerata pentru evaluarea termenului de valabilitate
Activitatea III.4/ CO-EXPERGO Elaborarea marcii de produs si ghidului de marca. (T4.11). Elaborarea ghidului de identitate vizuala. Stabilirea marcii de produs si inregistrarea de marca.
Activitatea III.3 Diseminare si management. Actualizare pagina web. Actualizarea planului de management al riscurilor. Intalniri ale comitetului de executie si planificare. Intalniri pentru planificare si executie a proiectului. Rapoarte catre programul EUROSTARS. Participarea la targuri si expozitii.

STADIU PROGRES SI REZULTATE ETAPA 3

Galerie foto proiect