0
Produse alimentare testate
0
Teste de analiza senzoriala
0
ISO Laborator analiza senzoriala

Teste de analiza senzoriala

Evaluare termen de valabilitate – ASLT

Training de analiza senzoriala

Teste de analiza senzoriala

Piata de produse alimentare este extrem de competitiva iar cererea consumatorilor se afla in continua schimbare. Produsele clasice cu cicluri de viata lungi sunt inlocuite de produse inovative cu rata mare de schimbare la raft. Gusturile noi si interesante care conduc consumatorii catre noi experiente de gust, genereaza moda si tendinta in consum pentru perioade mai scurte.

Avand la baza metode stiintifice si proceduri reglementate, PR-SAB de la Expergo raspunde cat mai obiectiv si corect la multe intrebari:

Cat de bune sunt produsele actuale si ce ar trebui sa facem pentru a fi mai bune?

Ce oportunitati de piata ofera produsele inovative in cadrul concurential actual?

Cum alegem formula castigatoare dintre propunerile de produse noi?

Reformularea influenteaza semnificativ perceptia senzoriala fata de produsul actual?

Produsele sunt stabile senzorial pe toata durata de valabilitate?

Corelam perceptiile hedonice din cercetarea cu consumatorii cu cele obtinute din testele cu experti pentru a obtine profiluri senzoriale complexe cu valori pentru descriptorii senzoriali relevanti.

In acest fel putem sa transmitem informatii cantitative obiective si validate statistic catre departamentele calitate, productie sau dezvoltare.

Detinem primul laborator de analize senzoriale din Romania conform ISO 8589

  • 10 Cabine senzoriale individuale
  • Sistem de comunicare nonverbala si fara contact cu operatorul de testare
  • Lumina controlata in trei puncte de temperatura a culorii
  • Ventilatie monitorizata pentru temperatura si umiditate
  • Spatiu de testare separat de spatiul secundar de pregatire al probelor

Evaluare termen de valabilitate – ASLT

Institutul britanic de stiinta si tehnologie alimentara (IFST) a definit termenul de valabilitate ca  perioada de timp in care produsul alimentar ramane in siguranta, isi pastreaza caracteristicile senzoriale dorite, chimice si microbiologice, respecta declaratia de etichetare si a valorilor nutritionale" (IFST, 1993).

ASLT (ACCELERATED SHELF-LIFE TEST)- metoda capabila sa evalueze stabilitatea unui produs, bazat pe date obtinute intr-o perioada semnificativ mai scurta decat durata de valabilitate reala a produsului. ASLT se aplica oricarui proces de depreciere care are un model valid cinetic: chimic, fizic, biochimic sau microbologic.

Metoda ASLT propusa de EXPERGO se bazeaza pe abordarea dinamica a modelului cinetic chimic/microbiologic bazat pe un singur factor de accelerare al procesului de depreciere. Se foloseste modelul Arrhenius pentru cinetica reactiei si rata de depreciere Q10.

Durata testului de accelerare se calculeaza pentru fiecare matrice alimentara in functie de particularitatile fizico-chimice, microbiologice si senzoriale ale produselor.

Pentru accelerarea procesului de depreciere folosim echipamente specializate-camere climatice programabile cu posibilitatea programarii liniare sau in trepte a temperaturii, umiditatii sau luminii in spectru UV-VIS.

In urma studiului procesului de depreciere la diferite niveluri ale factorului de accelerare se obtin date ale ratelor de depreciere. Prin evaluarea parametrilor modelului cinetic, se extrapoleaza datele la conditiile de depozitare si se apreciaza durata de valabilitate in conditiile dorite de depozitare.

Training de analiza senzoriala

Doriti sa va organizati propriul panel de evaluare senzoriala?

Doriti sa va instruiti colegii din departamentele de marketing, calitate, productie si cercetare-dezvoltare?

Doriti sa validati si/sau sa monitorizati performantele de evaluare ale panelului intern?

VA GANDITI LA O COLABORARE?

Va rugam sa ne contactati pentru o discutie personalizata.

Dovediti ca nu sunteti un robot, selectand Inima.